Wyżywienie
Nasza szkoła posiada własną kuchnię, spełniającą normy europejskie w zakresie systemu zarządzania HACCP. Codziennie przygotowujemy trzy smaczne, zdrowe, domowe posiłki:
-
II śniadanie
-
obiad dwudaniowy
-
podwieczorek
Nasz jadłospis jest różnorodny i spełnia wymagane normy żywienia dzieci w wieku szkolnym. Został przygotowany i jest stale modyfikowany przez specjalistów z Instytutu Żywienia w Warszawie.
Nie limitujemy posiłków a dzieci zachęcamy do jedzenia. Nasze kuchnie samodzielnie przygotowują większość produktów w tym jogurty z owocami sezonowymi, serki homogenizowane, kompoty. Co piątek pieczemy domowe ciasta, ciasteczka. W naszej kuchni nie ma słodyczy, słodkich przekąsek, czekoladowych chrupek. Wszystkie produkty pochodzą od sprawdzonych i od lat współpracujących z nami dostawców.
Jadłospis oparty jest w dużej mierze na różnych odmianach kaszy, potrawach gotowanych z uwzględnieniem dużej ilości surówek i warzyw.
Przestrzegamy diet uwarunkowanych zdrowotnie i światopoglądowo.
W przypadku dziecka z alergią pokarmową szkoła może zapewnić wyłącznie dietę eliminacyjną polegającą na wykluczeniu z jadłospisu produktów powodujących alergię. W przypadku dziecka z silną alergią na wiele składników pokarmowych, która uniemożliwia żywienie dziecka zgodnie z jadłospisem szkolnym, rodzic zobowiązany jest do dostarczenia do szkoły części produktów.
Rodzice, których dzieci przestrzegają odpowiednich zaleceń w zakresie diety, proszeni są o przyniesienie przed 1 września zaświadczenia od lekarza o konieczności stosowania diety u dziecka. Jednocześnie należy dokładnie wymienić produkty zakazane w diecie i przekazać pisemną informację do kuchni oraz do nauczyciela wychowawcy.